Potrivit primului Raport Anti-Coruptie la Uniunii Europene realizat de Comisia Europeana, coruptia continua sa reprezinte o provocare pentru Europa. Fenomenul afecteaza toate statele membre ale UE si costa economia europeana 120 de miliarde de euro pe an.
Raportul mai mentioneaza ca desi statele membre au luat o serie de masuri in ultimii ani, rezultatele sunt variabile si ar trebui luate si mai multe masuri pentru a preveni si pedepsi coruptia. “Raportul arata ca nivelul coruptiei variaza de la un stat membru la altul, iar acest fenomen afecteaza toate tarile membre ale UE. Este clar un singur lucru: nu exista o zona <libera de coruptie> in Europa”, a declarant Cecilia Malmstrom, comisar european pe probleme de Afaceri Interne. Aceasta a mai precizat: “Coruptia submineaza increderea cetatenilor in institutiile democratice si regula legii, afecteaza economia europeana si priveaza statele membre de atat de necesarele venituri din impozite. Statele membre ale Uniunii Europene au luat multe masuri de lupta impotriva coruptiei in ultimii ani, dar acest Raport arata ca este departe de a fi suficient”.
Impreuna cu analiza situatiei din fiecare stat membru al UE, Comisia Europeana prezinta, de asemenea, doua ample sondaje de opinie. Mai mult de trei sferturi din cetatenii europeni si 93 % din romani sunt de acord ca fenomenul coruptiei este raspandit pe scara larga in tara lor de origine. Unui procent de 25 % din romani, reprezentand al doilea cel mai mare procent din UE, le-a fost cerut in mod explicit sau tacit sa dea mita in decursul ultimului an, in comparatie cu media europeana de 4 %.
In ceea ce priveste Romania, Comisia Europeana sugereaza prin acest raport sa se asigure ca sunt mentinute toate garantiile necesare pentru a proteja independenta investigatiilor si continuarea anchetelor impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite in functii publice. Comisia sugereaza, de asemenea, Romaniei sa elaboreze coduri de conduita cuprinzatoare pentru persoanele alese in functii publice si sa asigure aplicarea unor sanctiuni eficace pentru a descuraja actele de coruptie. O alta recomandare se refera la intarirea mecanismelor de prevenire si control cu privire la atribuirea contractelor de achizitii publice , inclusiv in intreprinderile detinute sau controlate de stat. In plus, Comisia sugereaza atat cresterea eficacitatii in ceea ce priveste prevenirea si depistarea conflictelor de interese in randul functionarilor publici, cat si consolidarea sistemului de garantii in domeniul alocarii fondurilor publice si aplicarea unor strategii pentru reducerea coruptiei din domeniul sanatatii (A.D.).